Op deze plek willen we graag wat dieper ingaan op de achtergronden van de bijbelse doop en de manier waarop wij binnen de EGTB hier invulling aan geven.
Waar komt de doop vandaan?
Er zijn mensen die denken dat dopen een gebruik is dat in de vroege kerk is ingesteld door de christenen, als een uiterlijk teken waarmee iemand duidelijk maakt dat hij of zij tot een christelijke gemeente wilde horen. Maar het is feitelijk een voortvloeisel uit de Joodse proselietendoop, die de mensen (niet joden) moesten ondergaan als ze tot de Joodse, godsdienstige gemeenschap wilden toetreden. Volgens de bijbel is de doop, evenals het avondmaal, een sacrament ( gewijde handeling) dat door Jezus zelf is ingesteld.
Matth. 28: 19 : “.. maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest..”
Dopen is een gevolg van (het gaan) geloven. Dus is er altijd een voorwaarde van een voorafgaande keuze of een ommekeer.
Handelingen 2: 37-38 Toen ze dit hoorden, waren ze diep getroffen en vroegen aan Petrus en de andere apostelen: ‘Wat moeten we doen, broeders?’ Petrus antwoordde: ‘Keer u af van uw huidige leven en laat u dopen onder aanroeping van Jezus Christus om vergeving te krijgen voor uw zonden.
Hoe wordt er binnen de EGTB gedoopt?
Binnen onze gemeente dopen wij mensen die hiervoor bewust kiezen en dat doen wij door hen onder te dompelen in water! Dit gebeurde ook zo in de tijd van Jezus en de eerste gemeente. In de grondtekst staat voor ‘dopen’ het woord ‘baptizo’ dat letterlijk indopen of onderdompelen betekent. Wij dopen mensen op deze manier in de naam van de Vader, de Zoon en Heilige Geest.
Wat betekent deze waterdoop?
Het is een beeld van het ( met Christus) begraven worden van de oude mens en van onze opstanding in het nieuwe leven met Hem. Hierover schrijft de apostel Paulus in Romeinen 6: 3-5 ..
Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. Als wij delen in zijn dood, zullen wij ook delen in zijn opstanding.
Als iemand wordt gedoopt stapt hij of zij in het water en verdwijnt helemaal onder het wateroppervlak, net zoals het lichaam bij een begrafenis helemaal onder het aardoppervlak verdwijnt. De dopeling drukt daarmee uit dat hij voor de wereld gestorven is en met die aardse band wil breken. Daarom is de doop óók een belijdenis! Maar zoals Jezus op de derde dag opstond uit de dood, zo komt ook de dopeling weer boven water en begint het nieuwe leven in Hem.
De doop is ook een beeld van de afwassing van zonde. Water symboliseert de reiniging. Zonder water wordt je niet schoon. Zo getuigt ook de dopeling dat hij zich heeft laten schoon wassen, maar niet door water maar door het vergoten bloed van Jezus Christus.
1 Johannes 1 : 17b… en het bloed van Jezus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.
Hoe gaat het dopen bij de EGTB in zijn werk?
In veel traditionele kerken wordt aan kinderdoop gedaan. Hierbij wordt het te dopen kind meestal op het hoofdje besprenkeld of begoten met water. Als je de bijbel er op naleest zal je echter nergens teksten vinden die deze handeling onderbouwen. Zoals gezegd, leert de bijbel dat er gedoopt moet worden na een bewustwordings-moment of – proces. Nu kun je van een baby niet verwachten dat deze hier al over na heeft gedacht. Uiteraard kan er d.m.v. het doen van ‘belijdenis’ op latere leeftijd alsnog ‘ja’ worden gezegd op grond van de keus die de ouders hierin maakten. Hoewel deze keus te waarderen is, blijft dit toch een menselijke instelling die niet op één lijn kan worden gesteld met hetgeen Jezus op dit punt heeft bedoeld. Daarnaast wordt het dopen van kinderen van gelovige ouders vaak gedaan , om deze hiermee binnen het ‘verbond’ te voegen. Hiermee krijgt die ‘doop’ een grotere waarde dan het persoonlijk geloof. Hoewel wij op dit punt dus anders overtuigd zijn, vinden we het belangrijk om te zeggen dat wij een andere visie op dit geloofsaspect niet veroordelen, maar die kunnen begrijpen en willen respecteren.
Veel mensen die als kind zijn ‘gedoopt’ kiezen er later alsnog voor om zich op latere leeftijd alsnog op basis van hun geloof te laten dopen door onderdompeling. Als je het bovenstaande goed hebt begrepen zie je in dat deze geloofsdaad dan ook niet als ‘overdopen’ kan worden gezien, maar als een eigen keus van het hart op basis van vernieuwde, bijbelse inzichten!
Zodra een of meer mensen zich voor de doop hebben aangemeld organiseren wij een doopdienst waarin het dopen kan plaats vinden. Dat doen we tijdens een speciale zondagse ochtendsamenkomst in een met water gevuld bassin dat op die dag speciaal buiten op het plein voor de ingang van ons gebouw wordt geplaatst. Enerzijds een noodzaak, omdat de houten vloer van onze samenkomstruimte het enorme gewicht van bad en water niet kan dragen, maar anderzijds ook een uniek buitengebeuren dat ondanks het publieke karakter toch ook altijd een intieme, besloten sfeer kent. Het dopen is altijd een feestelijk samenzijn en wordt vooraf gegaan doordat de dopeling kort vertelt waarom hij of zij tot deze keus is gekomen.
Om in de EGTB gedoopt te kunnen worden is het dus belangrijk dat je een bewuste keus hebt gemaakt om de Heer te volgen. Hoewel we het heel fijn vinden als de dopelingen zich bij onze gemeente aansluiten is dit geen voorwaarde.